Stan van der Knaap (15) krijgt Martijn Oudeman Bokaal

07-02-2017 | 17:00

Stan van der Knaap (15) heeft tijdens de Skate4AIR Classic op de Weissensee afgelopen week de Martijn Oudeman Bokaal gekregen voor het finishen van de Alternatieve Elfstedentocht 200km. Een bijzondere prestatie voor Stan, want naast het feit dat hij nog niet zo oud is, heeft hij ook Cystic Fibrosis. 

 

De editie van 2017 was de natste ooit. Doordat het al een aantal dagen niet gevroren had op de Weissensee lag er een laag water op het ijs en waren er veel zachte plekken. Deze omstandigheden maakte van deze editie een echte bikkeltocht. De conditie van het ijs werd echter zo slecht dat de ijsmeester van de AEW Weissensee om 16:00 uur besloot dat de schaatsers alleen nog hun huidige ronde mochten afmaken. Stan was om 15:58 de finish gepasseerd voor zijn laatste ronde en had dus geluk! Hij is één van de weinigen die de volledige tocht heeft kunnen uitrijden.

 

’s Avonds ontving hij uit handen van Martijn Oudeman en Jochem Uytdehaage de Martijn Oudeman Bokaal. De beker is in het leven geroepen door Martijn, die bedacht dat iedere CF’er een prijs hoort te krijgen wanneer hij of zij de 200 kilometer schaatst voor Skate4AIR of een andere bijzondere prestatie levert. Omdat hij in 2012 200 kilometer had geschaatst, reikte hij eerst de beker uit aan zichzelf (en achtereenvolgens aan Dave van Brakel en Rianne & Niels Olijerhoek). Elke deelnemer die de bokaal wint, krijgt een kleine trofee als eeuwig aandenken. De grote gaat door naar de volgende CF’er met een bijzondere prestatie. 

 

Leuk om te weten: Stan deed als 10-jarige voor het eerst mee in 2012 en werd toen gevolgd door het Jeugdjournaal. De beelden kun je hier terugkijken. http://jeugdjournaal.nl/artikel/337273-stan-10-schaatst-voor-goed-doel.html