Philip van Aerssen

26-01-2017 | 09:00

Philip van Aerssen is sinds 2015 voorzitter van Skate4AIR. Toen oprichters Arnoud Buizer en Werner Vervaet Philip ruim 3 jaar geleden vroegen om hun plaats in het bestuur over te nemen, was dat geen moeilijke keuze. “Skate4AIR droeg ik al een bijzonder warm hart toe en verder zie ik het als een mooie persoonlijke uitdaging om van Skate4AIR een blijvend succes te maken”.

 

Waarom Skate4AIR?

Ik ben een groot schaatsliefhebber en vind het fantastisch om elk jaar naar de Weissensee te gaan om 200 km te schaatsen. Het is inmiddels traditie (dit jaar mijn 10e keer). Skate4AIR is een hele warme organisatie: men kent elkaar, je wordt persoonlijk benaderd, trekt gezamenlijk op naar het event, zit samen in een hotel in Oostenrijk en rijdt herkenbaar in zwart-gele pakken. Dit is wat mij betreft een grote meerwaarde ten opzichte van individueel meedoen aan de Alternatieve Elfstedentocht. Dat verklaart ook waarom zoveel mensen elk jaar weer terugkomen en meedoen met Skate4AIR.

De eerste 3 edities van Skate4AIR heb ik als gewone deelnemer mee gedaan. Dit was voor mij het eerste moment dat ik in aanraking kwam met de ziekte Cystic Fibrosis (CF). Ik heb gelukkig niemand in mijn directe omgeving met deze nare ziekte, maar heb door Skate4AIR CF-patiënten leren kennen en ook veel over de ziekte geleerd. De ontwikkelingen voor medicijnen die nu bezig zijn, leveren duidelijk zichtbare resultaten bij individuele patiënten. Dit stimuleert enorm om veel energie te steken in de fondsenwerving voor meer onderzoek.

Als voorzitter zie ik mijn voornaamste taak om de grote lijnen uit te zetten, strategie te bepalen vanuit een duidelijke visie en om alle enthousiaste mensen die hun steentje willen bijdragen aan het doel op de juiste manier in te zetten. We hebben dit jaar weer een mooi team bij elkaar waarmee we echt weer een nieuwe stap kunnen zetten met de organisatie.



Hoe kijk je terug op de voorgaande edities?

Toen ik, samen met Martijn Oudeman en Charlotte Gerritsen, de bestuurdersrol van Werner en Arnoud overnam was het belangrijkste doel om Skate4AIR en alles wat in 3 jaar zo voortvarend was opgebouwd in stand te houden. We zaten in eerste instantie in een soort overlevingsmodus. De 4e en 5e editie hebben we voor een groot deel op de kennis en ervaring van Danielle Mouissie en Johanna Vermeulen gedraaid die het evenement organisatorisch tot een groot succes hebben gemaakt. Tegelijkertijd zagen we de deelnemers aantallen terugvallen van 150 naar 115 en daarmee ook het sponsorbedrag. Het zou te gemakkelijk zijn om dit toe te schrijven aan een soort verzadiging van het concept “sporten voor een goed doel”. Mijn geloof was dat we met de juiste focus nog een hele grote groep potentiële deelnemers zouden kunnen aanboren.

De afgelopen jaren was de focus vooral gericht op de organisatie, om ervoor te zorgen dat deze staat als een huis. We hebben een hele goede samenwerking met Duosport opgebouwd, waardoor we ook goed kunnen bijdragen aan de sportieve ambities van onze deelnemers. En we hebben tegenwoordig een landelijke marathonploeg die de naam Skate4AIR in de schaatswereld op een positieve en sportieve wijze uitdraagt en onze rijders ondersteunt in hun voorbereiding én op de Weissensee. Skate4AIR is organisatorisch sterk en inmiddels goed zichtbaar. Nu is het aan ons om dit verder uit te bouwen.

Vanaf nu willen we elk jaar wat verbeteren. Dat geldt ook voor mijn persoonlijke schaatsambities! De laatste jaren rijd ik steeds in de kopgroep mee. Mijn doel is om dit jaar eindelijk onder de 7 uur te rijden. Vorig jaar kwam ik 10 seconden tekort, dus voor mij een extra drive om ook dit jaar weer tot het gaatje te gaan!

 

Skate4AIR 2017, de Classic én een nieuw evenement?

Nadat we vorig jaar weer een editie hadden met het maximaal aantal van 150 deelnemers, zijn we gaan nadenken hoe we Skate4AIR nog groter kunnen maken met als voorname doel om onze bijdrage aan onderzoek naar Cystic Fibrosis te vergroten. Hiertoe zijn we dit jaar met een aantal initiatieven gestart. Ten eerste willen we onze naamsbekendheid vergroten door veel gerichter PR en communicatie in te zetten, bijvoorbeeld door slimmer gebruik te maken van social media. Zo kunnen we meer potentiële deelnemers, donateurs en sponsors te bereiken. Ten tweede, willen we de capaciteit in Oostenrijk zo goed mogelijk benutten waardoor we nog meer deelnemers kunnen onderbrengen met behoud van de dingen die Skate4AIR zo bijzonder maken: het saamhorigheidsgevoel, de warme, persoonlijke benadering en de zeer strakke organisatie van het evenement.

En last but not least, een nieuw evenement! Ik ben heel enthousiast dat we dit jaar een nieuw evenement kunnen presenteren: de Daylight Challenge in Zweden. Een nieuw evenement dat echt complementair is aan de Classic in Oostenrijk. Het wordt een hele andere beleving dan in Oostenrijk, meer gericht op (schaats) avontuur en beleving. Van zonsopgang tot ondergang in de prachtige natuur schaatsen met een grote groep gezellig mensen, het kan niet anders dan een onvergetelijke ervaring worden. Dit jaar is het evenement relatief kleinschalig opgezet. We zullen de ervaringen van de deelnemers van de eerste editie op 11 februari 2017 gebruiken om te kijken hoe we ook hier een blijvend succes van kunnen maken. In Zweden werken en schaatsen we samen met de Zweedse CF stichting, dat maakt onze nieuwe Daylight Challenge extra bijzonder.

 

En na deze editie, met Skate4AIR en persoonlijk?

Voor de toekomst zie ik nog veel mogelijkheden om Skate4AIR groter en bekender te maken. Van veel initiatieven waar we dit jaar mee zijn begonnen, zullen we de komende jaren de resultaten gaan zien. De focus zal liggen op het vergroten van de naamsbekendheid en het verder uitbouwen van de organisatie. Voor mij is Skate4AIR HET charitatieve schaatsevenement van Nederland. Er zijn een heleboel potentiële Skate4AIR rijders die we nog niet bereikt hebben. Veel deelnemers zijn “bucket list”-rijders: mensen die sportief zijn aangelegd maar niet zo zeer schaatsers zijn. Zij zijn op zoek naar een uitdaging en daar hoort, wat mij betreft, vanzelfsprekend de Elfstedentocht bij. Deze mensen zou ik graag willen aanmoedigen om een keer met ons af te reizen naar Oostenrijk of Zweden. Meer bekendheid van Skate4AIR zal ons ook helpen om zakelijke partners aan ons te binden die de organisatiekosten kunnen dekken. We willen de schaatssport promoten én nog meer bijdragen aan onderzoek naar Cystic Fibrosis.

Voor mij als schaatser hoop ik mijn doel dit jaar te bereiken om onder 7 uur te rijden. Als die is afgevinkt ga ik volgend jaar lekker toeren, in Zweden bijvoorbeeld. Alhoewel… als het zover is laat ik mij vast weer overhalen om voor een snelle tijd te gaan. De laatste jaren heb ik steeds een groep vrienden enthousiast gekregen om mee te gaan naar Oostenrijk, voor velen een spannend nieuw avontuur. Dat is toch het mooiste, samen ergens naar toewerken, samen gestelde doelen halen, heel erg genieten en dan feestvieren bij het traditionele blarenbal.