Emmanuel stond nog nooit op het ijs: “Toch schaats ik straks op de Weissensee”

26-11-2016 | 06:00

Voor Emmanuel Jacob (42) braken er een paar weken voor de Skate4AIR clinic in Utrecht spannende tijden aan. De uit Afrika afkomstige deelnemer had nog nooit op ijs gestaan en zette daarom vol zenuwen de schaatsen onder zijn voeten voor zijn eerste schaatsles. Twee lessen en een clinic verder heeft Emmanuel meer vertrouwen in zichzelf. “Als anderen kunnen staan op het ijs, dan kan ik het ook.”

 

“Ik vond het heel eng en ik was heel onzeker”, legt Emmanuel uit over zijn eerste ervaring op het ijs. “Ik had ook nooit verwacht dat ik dit zou gaan doen en het zou kunnen. Vroeger werd ik door mijn vrienden vaak meegevraagd als ze gingen schaatsen. Of ze vroegen of ik niet een keer een paar schaatslessen wilden nemen. Altijd was mijn antwoord nee. Ik hoorde verhalen over gebroken handen, voor mij reden om er niet aan te beginnen.”

 

Toch stapte Emmanuel dit jaar het ijs op. Op de schaatsbaan in zijn woonplaats Den Haag maakte hij zijn eerste meters met CF in zijn gedachten. “Ik werk voor ProQR in Leiden, waar ook medicijnen tegen Cystic Fibrosis worden ontwikkeld. Collega’s van mij hebben meegedaan aan Skate4AIR en ik vond dat ik het dit jaar ook moest doen. Ik wil laten zien dat ik meeleef en wil bijdragen aan het ontwikkelen van het medicijn. Daarnaast hoop ik mensen te motiveren om zich ook in te zetten tegen CF.”

 

Net zoals de meeste beginnende schaatsers, pakte Emmanuel de stoel erbij om zijn evenwicht te bewaren. “Met de stoel durf je wel. Maar als je die even loslaat, dan wordt het pas eng. Tijdens mijn tweede les stond ik met een vrouw te praten en liet ik de stoel even los. Ze liep een stukje van me vandaan en dus liep ik achter haar aan, maar ik was vergeten dat ik op ijs stond, haha. Toen viel ik. Gelukkig kwam ik goed terecht en viel ik niet op mijn achterhoofd. Maar sindsdien schaats ik wel altijd met een helm op.”

 

“Inmiddels lukt het me om zonder stoel te schaatsen”, gaat Emmanuel verder. “Alleen maak ik nog niet genoeg snelheid. Als ik veel stapjes maak, ben ik bang dat ik val. Maar ik kan op het ijs staan zonder hulpmiddel en dat is het belangrijkste. Ik spiegel me hierbij een beetje aan Shani Davis (Amerikaanse allroundschaatser). Je ziet niet veel donkere mensen op het ijs, hij is voor mensen zoals ik een voorbeeld. Als hij op het ijs kan staan, dan wil ik dat ook.”

 

Na de eerste twee schaatslessen op de Uithof volgde voor Emmanuel de Skate4AIR clinic in Utrecht. “Ik vond het fantastisch om zoveel betrokken mensen bij elkaar te zien. En iedereen helpt elkaar, de inzet was echt enorm. Ik kreeg van alle instructeurs van DuoSport tips en ook Jochem nam uitgebreid de tijd voor me, ook al kon ik nog niet schaatsen! Ik kende hem nog van zijn olympische successen en was verbaasd hoe aardig hij in werkelijkheid is. Hij vond het fantastisch dat ik zonder enige ervaring mee was komen doen.”

 

Jochem is niet de enige die met veel waardering kijkt naar de ambities van Emmanuel. Vanuit zijn directe omgeving krijgt Emmanuel veel lof. “Iedereen vond het eerst vooral grappig dat ik de schaatsen onder mijn voeten zette en naar de Weissensee ga. Familie en vrienden hadden dit nooit achter mij gezocht. Maar nu word ik aangemoedigd en zegt iedereen dat ik het kan. Dat is ook zo! Vanaf december wil ik twee keer per week een schaatsles nemen en dan zal de toekomst uitwijzen hoever ik kom.”