Bernard: ‘Na de clinic in Utrecht heb ik me meteen ingeschreven’

15-11-2016 | 06:00

Twijfels zijn er niet meer bij Bernard van Lenthe. Sinds hij deelnam aan de Skate4AIR-clinic van 30 oktober op de Vechtsebanen in Utrecht is hij vastbesloten om op de Weissensee 200 kilometer te gaan schaatsen. De clinic maakte zo’n indruk op de 27-jarige inwoner van Amersfoort, dat hij zich direct na de gezellige middag heeft ingeschreven als deelnemer.

 

“Het was een heel bijzonder gevoel dat ik kreeg tijdens de clinic”, begint Bernard. “De groep is heel hecht, terwijl je de meeste deelnemers helemaal niet kent. Maar iedereen heeft hetzelfde doel voor ogen en samen ga je dat doel bereiken. Het voelde aan als een familie. De clinic was verder goed georganiseerd, dat was ook erg fijn. Een goed doel heeft vaak moeite om de eindjes aan elkaar vast te knopen, maar dat is hier niet het geval. Skate4AIR weet waar het mee bezig is.”

 

Op de clinic spraken onder meer voorzitter Philip van Aerssen, ambassadeur Jochem Uytdehaage en penningmeester Myrthe Hogendoorn de deelnemers en andere betrokkenen toe. “Ik vond het allemaal heel speciaal om aan te horen”, vertelt Bernard erover. “Vooral dat er meer dan tien mensen met CF meedoen. Daar stond ik wel even van te kijken. Ik vind dat zo knap. Ik kan mij niet voorstellen hoe het is om te leven met een longfunctie van 70% of lager en het vaak benauwd te hebben, iets wat bij CF "normaal" is. Laat staan dat ik straks met minder goed functionerende longen het ijs op moet voor een lange tocht."

 

Via zijn goede vriend Harry Dijkema raakte Bernard betrokken bij Skate4AIR. Harry haalde Bernard over om ook het ijs op te gaan. “Het broertje van Harry, Bas-Peter, heeft CF en doet dit jaar ook mee. Het klonk me wel tof in de oren dat ik bij deelname op de Weissensee zou staan. Natuurlijk kan dat ook individueel, maar het is veel leuker om het met een grote groep te doen en voor een fantastisch goed doel. Bovendien help ik het broertje van een van mijn vrienden. Daar doe ik het graag voor.”

 

Bernard hoorde op de clinic al wat verhalen over de Weissensee en denkt dat het Oostenrijkse ijs hem meer plezier doet dan een schaatsbaan. “Ik houd van lange tochten en afzien, het liefst op natuurijs. Ik ben opgegroeid in de buurt van Zwolle en schaatste vroeger veel op een meer bij Giethoorn. Prachtig was dat. Ik was daarom nauwelijks op de baan te vinden. Nu wel, want ik volg lessen op de Vechtsebanen.”

 

“Door de lessen ga ik elke keer weer een stukje vooruit”, vervolgt Bernard. “Alles gaat steeds net wat soepeler. Dat vond ik ook zo fijn aan de clinic, dat die instructeurs van DuoSport echt naar iedereen persoonlijk keken en je verder hielpen.” Tijdens de volgende clinic in Heerenveen (27 november) is Bernard daarom waarschijnlijk weer van de partij. “Ik heb gezegd dat ik de 200 kilometer ga rijden, ik ga niet zeggen van ik wil honderd kilometer en daarna zie ik wel verder. Voor de 200 kilometer is heel wat nodig, dus dan kan ik zo’n clinic wel gebruiken.”

 

Ondertussen moet Bernard vanzelfsprekend minimaal 750 euro ophalen. Zijn vrouw Vera helpt hem daarbij. “Het idee is om mutsen te gaan verkopen. Vera houdt van breien en zij wil graag de tijd nemen om wat van die klassieke warme mutsen te breien met een bol erop. Verder ga ik loten verkopen en hopelijk kan ik bij een supermarkt een emballageactie starten. Dan nog rondvragen bij vrienden, familie en op mijn werk bij Pi Development en het moet helemaal goedkomen.”