Tjas en Guus slaan handen weer ineen!

19-11-2016 | 06:00

Ruim 10.000 euro was de opbrengst van de Groningse studentenschaatsvereniging Tjas voor de afgelopen editie van Skate4AIR. Dat was voor een deel te danken aan Guus Olijerhoek, die met een kleine investering ervoor zorgde dat de studenten in hun onkosten werden vergoed.

“Studenten zijn creatief en hebben tijd, maar geen geld. En ik heb weinig tijd, maar wel geld. Zo kunnen we elkaar helpen”, zegt Guus over het bundelen van de krachten. Maar Guus helpt ook om een andere reden. “Via Tjas heb ik mijn vrouw Karin leren kennen en ik ben tussen 1991 en 1993 twee jaar lid geweest. Bovendien heb ik twee kinderen met CF (Niels en Rianne). Dat is de voornaamste reden dat ik sinds 2012 meedoe aan Skate4AIR.”

Guus haalde in al die jaren al duizenden euro’s op voor Skate4AIR, maar doet een investering niet zomaar. “Er moet wel wat tegenover mijn investering staan Ik ga niet even een vakantie betalen.

Met Renske Cazemier van Tjas sprak ik af dat er minimaal zeven personen moesten meegaan naar Oostenrijk en die personen moesten gemiddeld duizend euro ophalen. Het gaf me veel voldoening toen ik zag dat het lukte. Renske heeft daar echt verantwoordelijkheid voor genomen . Als zij er niet zo hard aan had getrokken, was het denk ik niet gelukt. Mijn investering en hun inzet zorgde voor een enorm multipliereffect.”

 

Tjas organiseerde meerdere acties om geld op te halen, waarvan de grootste plaatsvond op de Vismarkt in Groningen. Renske: “De actie is bedacht door Lotte Tenkink, zij doet dit jaar voor het eerst zelf mee aan Skate4AIR. Op de Vismarkt hadden we een aantal fietsen op rollerbanken neergezet. Daarop konden de deelnemers in shifts van één uur kilometers afleggen. Dit ging 24 uur lang door. Per gereden kilometer kregen de deelnemers van hun sponsors een bepaald bedrag. Dus hoe meer sponsors, hoe meer geld voor Skate4AIR. Uiteindelijk is er ruim 1600 kilometer afgelegd en 4200 euro opgehaald. 

Ook dit jaar komt er weer een 24-uurs actie, weet Renske te vertellen. “Net als vorig jaar gaan we er met Tjas weer flink tegenaan. De Vismarkt zal opnieuw de locatie zijn voor de 24-uursactie, en verder zijn we binnen Tjas druk bezig om Skate4AIR bekender te maken. We doen ons best om zoveel mogelijk mensen te werven. Hoe meer schaatsers mee gaan doen, des te leuker het wordt en dan komt er ook nog extra geld bij. We zitten nu op acht deelnemers. Een daarvan is Jitske Frankena, zij doet voor de tweede keer mee en heeft mijn rol als ‘aanvoerder’ overgenomen. Zij trekt nu de kar en ze heeft er mede voor gezorgd dat Lotte Tenkink, Anna-Julia Janssen, Miriam Kerkhof, Lisette van Os,  Amarins Jager, Lotte Valk en CF-er Bas-Peter Dijkema er nu ook bij zijn gekomen. ”

 

Samen bereik je meer en Guus hoopt dat zijn investering anderen inspireert om ook zulke samenwerkingen aan te gaan. Wie weet zijn er meer deelnemers (of bedrijven) die dit idee bij studenten schaatsverenigingen neer kunnen en willen leggen. Ik ben in ieder geval fan.”

De wens van Guus komt misschien al vrij snel uit. Inmiddels zijn met de Twentse studentenschaatsvereniging De Skeuvel eerste gesprekken gaande over een mogelijke samenwerking. De hoop is dat we in de nabije toekomst ook de vereniging uit Enschede kunnen verwelkomen bij Skate4AIR!

 

Ben je geïnteresseerd en wil je graag alle ins en outs weten? Neem dan contact met ons op via info@skate4air.nl.