Olaf over de Daylight Challenge: “Een nieuwe uitdaging voor alle deelnemers”

31-10-2016 | 15:26

Skate4AIR reist tijdens de zevende editie niet alleen af naar de Weissensee in Oostenrijk, maar ook naar Zweden voor de nieuwe Daylight Challenge. Een van de deelnemers die in Zweden actief zal zijn, is Olaf Sterkenburg (42). De voormalig koersdirecteur van Alpe d’HuZes schaatste vorig jaar voor het eerst in het geel-zwarte pak met team all4-air4-all en hoopt in de Daylight Challenge een nieuwe en grotere uitdaging te vinden. “De tocht in Zweden is een kans om nog een stapje extra te doen voor Skate4AIR.”

Olaf reist voor zijn werk als Group Commercial Director bij Riwal Holding Group de hele wereld over en houdt zijn conditie op peil met onder meer hardlopen. Daarnaast woonde Olaf vroeger in Zweden, schaatsen deed hij in het Scandinavische land echter nooit. “Helaas is het er niet van gekomen, maar met de Daylight Challenge kan het gelukkig alsnog. Door de hevige kou ligt er goed ijs, dat komt mijn schaatsprestatie ten goede. Maar Zweden heeft behalve het ijs nog veel meer te bieden. Het is hartstikke mooi daar, daarom is het leuk dat er naast de Daylight Challenge veel activiteiten zijn.”

De activiteiten buiten het schaatsen om dragen bij aan het sterke groepsgevoel binnen Skate4AIR, meent Olaf. “De sfeer die ik heb geproefd op de Weissensee, was onvergetelijk. Iedereen doet het voor elkaar en met elkaar. Dat merk je al op de clinics. Het is ook allemaal zo goed geregeld. De laatste keer dat ik schaatsen onder mijn voeten had, was toen ik nog zes of zeven jaar oud was. Mede dankzij de hulp van de instructeurs van Duosport heb ik vanaf oktober 2015 het schaatsen onder de knie gekregen en kon ik de 200 kilometer in tien uur schaatsen. Daarom zeg ik ook: wil je een van de twee tochten schaatsen, doe de voorbereiding dan via Skate4AIR. Het maakt alles een stuk makkelijker en je raakt nog meer betrokken bij het goede doel.”

 

“Daarvoor ben je ook bereid om net dat ene stapje meer te doen dan normaal gesproken het geval is”, vervolgt Olaf. “De Daylight Challenge is een nieuwe mogelijkheid om nog een tikkeltje harder te knokken voor Skate4AIR en onderzoek naar Cystic Fibrosis. Daarom is het ook goed dat Skate4AIR is uitgebreid naar Zweden. Het is een leuke afwisseling voor deelnemers die de Weissensee al goed kennen. Zo houd je als organisatie Skate4AIR levendig, deelnemers hebben een nieuwe uitdaging.”

 

Desalniettemin zal het voor de inwoner van Bloemendaal een zware klus worden om de 200 kilometer te voltooien. “Vorig jaar heb ik mezelf uitgedaagd in Oostenrijk, nu doe ik dat in Zweden. Het wordt lastig, aangezien er een tijdslimiet is waarbinnen je de 200 kilometer afgelegd moet hebben (8 uur en 46 minuten, de tijd tussen zonsopgang en zonsondergang, red). Dus zal ik een stuk harder moeten schaatsen dan vorig jaar op de Weissensee. En dat was al hard voor mij hè, haha. Ik ben soms toch stiekem wel jaloers op die snelle schaatsers. Maar ik ga ervoor. Het past bij mij om nieuwe uitdagingen aan het gaan en dat is precies wat ik in Zweden ook ga doen.”

 

Wil je net als Olaf op zaterdag 11 februari 2017 de uitdaging aangaan in Zweden? Ga naar https://www.skate4air.nl/daylight-challenge