11e editie Skate4AIR uitgesteld tot winter 2022

23-10-2020 | 12:57

Het hoge woord is eruit. Het Skate4AIR bestuur heeft in overleg met de organisatie besloten de inschrijving voor Skate4AIR 2021 niet te openen. Dit betekent dat de 11e editie van de Skate4AIR Classic op de Weissensee en de 5e Skate4AIR Daylight Challenge in Zweden worden uitgesteld tot de winter van 2022. Voorzitter Olaf Sterkenburg: “Dit was een ontzettend lastig besluit, maar we doen het gesterkt door onze kernwaarden. We willen een warm bad zijn voor onze deelnemers. Helaas kan dat nu niet.”

 

Het bestuur kwam niet over één nacht ijs tot deze beslissing. De belangrijkste overweging is dat Skate4AIR haar verantwoordelijkheid wil nemen in de huidige coronasituatie. Olaf licht de beslissing toe: “Een groot evenement als Skate4AIR organiseren is in deze tijd onverantwoord. Zelfs als het mag doorgaan, vinden wij het signaal dat we daarmee afgeven niet gepast.” Dat komt doordat het organiseren van Skate4AIR ook betekent dat er gereisd wordt, groepen samenkomen en dat mogelijke schaatsongevallen extra druk leggen op de zorg. 

 

Luisteren naar onze kernwaarden

“Bij alles wat we doen, nemen we onze kernwaarden in acht”, vertelt Sterkenburg. “We willen een echt familiegevoel met onze deelnemers creëren, kwaliteit bieden en samen grenzen verleggen. In de huidige situatie komen die waarden niet tot hun recht.” Dat geldt vooral voor de kwetsbare groep waar Skate4AIR het allemaal voor doet: mensen met taaislijmziekte. Meedoen is voor hen onverantwoord onder deze omstandigheden. 

 

Onzekere situatie 

Bij de organisatie van een event als Skate4AIR komt een hoop kijken. Dat kost veel tijd, geld en inzet, wat mogelijk allemaal voor niets is. Olaf: “Het organiseren van een event is nu praktisch onmogelijk. We kunnen de gezondheid van onze deelnemers tijdens de voorbereiding, het evenement zelf en daarna niet garanderen. Bovendien willen we niemand teleurstellen of opzadelen met een financieel risico als Skate4AIR wordt afgeblazen door constant veranderende maatregelen.” 

 

Bewegen tot het niet meer nodig is

Ondertussen laat Skate4AIR het er niet bij zitten. De noodzaak om geld op te halen voor onderzoek tegen taaislijmziekte is nog net zo belangrijk. Olaf: “We werken nu aan een veilig alternatief dicht(er)bij huis. We willen mensen een perspectief bieden juist in deze tijd. Onder druk presteren wij als de beste, dat hebben we vaker bewezen. Met Move4AIR hebben we tijdens de zomerperiode laten zien hoe sterk onze community is. We brachten mensen samen met virtuele uitdagingen, waarmee we 70.000 euro hebben opgehaald. Ook nu blijven we ons inzetten voor belangrijk onderzoek tegen taaislijmziekte. Daar schaatsen en bewegen we voor…tot het niet meer nodig is! Dus houd ons in de gaten, meer nieuws volgt.”