In het pak: Jannie Verhage

12-12-2019 | 17:00

Geschreven door Alex Devilee

 

Creativiteit en enthousiasme: de sleutels achter de succesvolle sponsorwerving van Jannie Verhage

Hoe krijg je anderen zover om voor jouw goede doel geld op te halen? En hoe zorg je er zelf voor dat je veel geld in het laatje brengt? Vraag dat maar aan Jannie Verhage (33). De Emmeloordse schreef zich al vroeg in voor de Daylight Challenge in Zweden en zet dolenthousiast al haar creativiteit in om sponsors te werven. Jannie organiseerde onder meer een yogales met puppy’s. Haar gouden tip: “Brutaal durven zijn en enthousiast zijn over wat je doet. Dat werkt aanstekelijk.”

 

Puppy-yoga

In 2015 deed Jannie voor het eerst mee aan Skate4AIR. Ondanks haar taaislijmziekte en nog geen drie jaar na haar longtransplantatie, schaatste ze 100 kilometer op de Weissensee. Destijds ging het haar vooral om het schaatsen zelf en om haar conditie. Dit jaar liggen haar prioriteiten net iets anders: ze wil een zo groot mogelijke bijdrage leveren aan het bedrag dat met Skate4AIR wordt opgehaald. Jannie maakt er dan ook werk van. Je kunt het zo gek niet bedenken of ze werft er sponsors mee: statiegeldacties, softijsverkoop, wijnverkoop, puppy yoga en verkoop van luiaardknuffels.

“Het scheelt dat ik me al snel heb ingeschreven voor Skate4AIR. Daardoor kon ik nog bij een paar supermarkten statiegeldacties organiseren. Ik ben langsgegaan bij tien winkels, maar kon bij slechts vier terecht. De rest zat al vol”, legt Jannie uit. “In het restaurant van een vriend van mij verkocht ik softijs. De hele opbrengst (500 euro) mocht ik houden. En de puppy yoga organiseerde ik via mijn yogadocent. Ik vroeg of we er een bijzondere les van mochten maken en zij kende iemand met puppy’s. Wie houdt er nou niet van puppy’s? Het was heel erg leuk en het leverde naast 240 euro ook de nodige media- aandacht op.”

 

 

Verkoop van luiaards

De grootste vissen ving Jannie echter met de verkoop van luiaards, die ze een persoonlijk tintje meegaf. “Aan elke luiaard heb ik een kaartje gehangen met een bedankje en mijn sponsorpagina. Het is een detail, maar het zorgt wel voor meer zichtbaarheid van het doel en Skate4AIR. Het kostte me veel tijd, maar ik heb een grafische achtergrond en vond het daarom leuk om te doen.”

Het maken van de kaartjes kostte Jannie vooral veel tijd omdat ze meer dan 350 luiaards (omgerekend 2625 euro) verkocht. Dat het zo hard zou gaan, had ze zelf niet verwacht. “Ik twijfelde nog bij het bestellen van de tweede doos. Zou ik ze wel allemaal kwijtraken? Ja dus. Met luiaards of een puppy yogales geef je wat terug aan de mensen die bijdragen aan een goed doel. Daar worden zij ook weer gelukkig van. Ik vind het beter dan met de pet rondgaan.”

 

Brutaal en enthousiast

De luiaards verkocht Jannie niet allemaal zelf, ze kreeg daar veel hulp bij. Hoe ze aan die hulp komt? “Omdat ik zelf taaislijmziekte heb, hoef ik weinig uit te leggen en ben ik al heel erg betrokken. De gunfactor is daardoor hoger denk ik. Maar je moet wel lijntjes uitgooien en mensen vragen; brutaal durven zijn. Ik heb bijvoorbeeld bij de kinderopvang van mijn nichtje een kaartje opgehangen voor de verkoop van luiaards. Daar zit je meteen bij de goede doelgroep. Het had resultaat.”

Naast brutaal is Jannie ook erg enthousiast. “De gouden tip is om zelf heel enthousiast te zijn over wat je doet en waarvoor je het doet. Dat werkt aanstekelijk. Zo kreeg ik veel mensen mee, mensen boden daardoor ook zelf aan om te helpen en dachten mee over wat ze konden doen. Op die manier kwam de meeste hulp dus naar me toe in plaats van dat ik erom moest vragen. Het is fijn dat iedereen me zo steunt, elke opgehaalde euro is er weer één.”

 

Tranen

Met een goed gevulde zak geld en een fit lichaam trekt Jannie straks naar Zweden. Vorig jaar wilde ze ook al meedoen, maar was ze fysiek nog niet sterk genoeg. “Ik twijfelde of het in mijn leven zou passen. Je moet er veel voor opzij zetten en echt goed trainen. Ik sportte toen nog niet zoveel als nu en ik voelde dat ik meer kracht zou kunnen hebben. Dit jaar heb ik me vroeg ingeschreven, dan kon ik niet meer gaan twijfelen en moest ik het sporten en schaatsen weer oppakken. In Zweden verschijn ik sterk aan de start.”

Vanaf het startschot gaat Jannie voor een leuke dag op het Runnmeer. “Skate4AIR kennende komt dat goed, het is één grote warme familie. Zowel op als naast het ijs. Iedereen steunt je: vrijwilligers, mensen die niet meeschaatsen en je naasten. Je hebt ze nodig, ze praten je er doorheen. Als je dan helemaal uitgeput in het donker over de finish komt, je iets gedaan hebt wat je niet voor mogelijk had gehouden en iedereen die van je houdt daar staat, dan is de ontlading erg groot. Ik heb op de Weissensee heel hard gehuild, wie had ooit gedacht dat ik dit zou kunnen?! Die emotie zal ik in Zweden vast weer voelen.”

 

Word jij ook supporter van Jannie? Bekijk nu haar actiepagina en laat je donatie achter of kijk of ze nog een leuke actie organiseert waar jij aan mee kan doen!