In het pak: Team Eurofiber

14-11-2019 | 21:14

Jan Martijn en Geert-Jan (Team Eurofiber) “Onrechtvaardig dat niet iedereen gewoon kan sporten”

 

Waar: Oostenrijk. Wat: 200 kilometer

Geschreven door Alex Devilee

Ze schaatsten in 2012 allebei de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee, maar toen kenden ze elkaar nog niet. Zeven jaar later zijn schaatsliefhebbers Jan Martijn Metselaar (48) en Geert-Jan Spelde (51) weer in Oostenrijk te vinden. Ditmaal zijn ze collega’s bij het bedrijf Eurofiber en schaatsen ze in hetzelfde team voor Skate4AIR: Eurofiber on Ice. Voor zowel Jan Martijn als Geert-Jan is het belangrijk dat hun inzet van concrete waarde is voor iedereen met taaislijmziekte. Daarnaast staat het sociale aspect van de tocht op de Weissensee hoog in hun schaatsvaandel.

Maatschappelijke doelen

Jan Martijn, die net als Geert-Jan zo’n 2,5 jaar werkzaam is bij Eurofiber, schaatste twee keer eerder mee met Skate4AIR. Toch werd Eurofiber niet via Jan Martijn aan Skate4AIR gekoppeld. “In december 2018 kregen we bij Eurofiber een schaatsclinic op de Vechtse Banen in Utrecht”, vertelt Jan Martijn. “Jochem Uytdehaage verzorgde de clinic. Hij deed uiteraard enthousiast zijn verhaal en dat werkte aanstekelijk: binnen Eurofiber voelden meerdere collega’s er wat voor om mee te doen aan Skate4AIR. Van het een kwam het ander en nu doen we met vijf collega’s en een echtgenote mee.”

Geert-Jan vult aan: “Meedoen aan Skate4AIR is iets wat volledig aansluit op de doelstelling van Eurofiber om maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Op jaarbasis mogen we bijvoorbeeld twee dagen inzetten voor vrijwilligerswerk. Sommige collega’s gaan naar buurthuizen, wij doen mee aan Skate4AIR. Eurofiber draagt 4500 euro bij aan het goede doel en ondersteunt het team onder andere met de benodigde schaatslessen.”

Andere dimensie

Binnen de organisatie van Eurofiber was nog weinig kennis over taaislijmziekte. Dat veranderde toen een collega van Geert-Jan en Jan Martijn bekendmaakte dat hij het ook heeft. Jan Martijn: “Hij liep er nooit mee te koop, maar zijn verhaal heeft bij ons allemaal gezorgd voor meer kennis over en begrip voor taaislijmziekte. Wat we doen voor Skate4AIR heeft daardoor een andere dimensie gekregen. Het geeft ons een extra boost en maakt de betrokkenheid van ons team bij Skate4AIR een stuk groter.”

Geert-Jan: “Het verbaasde me toen ik het hoorde. We hadden het er nooit over terwijl we vaak samenwerken. Dat onze collega taaislijmziekte heeft, maakt het voor ons makkelijker om dichter bij onze (potentiële) sponsoren te brengen wat we doen.” Jan Martijn: “Hij heeft aangegeven dat hij ons wil ondersteunen bij het werven van donaties. Bij een lunch met collega’s vertellen we zijn verhaal en we nemen een filmpje met hem op als hij in het ziekenhuis ligt. Daarin vertelt hij hoe taaislijmziekte zijn leven beïnvloedt. Zo maken we wat we doen, tastbaarder voor iedereen die ons helpt. En voor onszelf.”

Onrechtvaardig

Die tastbaarheid is voor Geert-Jan een belangrijke motivatie om mee te doen aan Skate4AIR. “Alles waar we het voor doen, is door onze collega dichterbij dan je denkt. En taaislijmziekte is zo specifiek, dat we met wat we doen, écht impact hebben. Daardoor krijg ik het gevoel dat ik concreet bijdraag aan het oplossen van een probleem. Met het geld dat wordt opgehaald, wordt namelijk die microscoop bekostigd. Ons is verteld dat daarmee een enorme stap voorwaarts wordt gezet in het verbeteren van het leven dat mensen met taaislijmziekte hebben.”

Jan Martijn: “Ik vind het gaaf dat ik een goed doel koppel aan een sportieve prestatie. Daarnaast voelt het gewoon onrechtvaardig als ik op het ijs zie dat ik normaal kan sporten, maar anderen veel minder. Dat ik daarin het verschil kan maken door geld op te halen en mee te doen aan Skate4AIR, motiveert me enorm. Het mooie is dat het ook echt een verschil maakt. Tien jaar geleden werd de ontdekking van minidarmpjes gedaan bij onderzoek naar taaislijmziekte. Nu maken die standaard onderdeel uit van het onderzoek.”

Man met de hamer

Naast concreet iets betekenen voor mensen met taaislijmziekte en lekker schaatsen, is de sociale verbondenheid op en naast het ijs een belangrijke motivatie voor Geert-Jan en Jan Martijn. “Het sociale aspect is minstens zo belangrijk”, zegt Geert-Jan. “Dat begint al maanden van tevoren. Door onzekerheden bij elkaar weg te nemen, bespreken welke kleding goed is en vragen naar elkaars tijden en prestaties. Op het ijs geeft iedereen bidons door en peppen we elkaar op. Daardoor ben je in staat om dingen te doen die je niet voor mogelijk had gehouden. Zoals 200 kilometer schaatsen.”

Jan Martijn: “Mijn sportieve doel is onder de acht uur finishen, maar dat is afhankelijk van het weer. Mocht het tegenzitten, dan help ik anderen bij het voltooien van hun tocht. Bij iedereen komt de man met de hamer langs, en bij mensen die minder goed schaatsen komt hij wat eerder. Onwijs mooi vind ik het dan om die mensen met heel veel pijn te zien finishen. De ontlading daarna, daar zit zoveel emotie in. Als ik daarbij kan helpen, ben ik ook zeer tevreden.”

Team Eurofiber is:

  • Jan Martijn Metselaar
  • Geert-Jan Spelde
  • Tea Idzenga
  • Hessel Idzenga
  • Laurens Verstijnen
  • Martin Sonneveld

Doneer nu aan team Eurofiber