Doel Skate4AIR 2020 bekend: nieuwe microscoop verdubbelt snelheid onderzoek

16-09-2019 | 18:45

Elk jaar zet Skate4AIR zich in om geld op te halen voor onderzoek naar taaislijmziekte. De 10e editie van Skate4AIR draagt bij aan de verdubbeling van onderzoeksnelheid. 

De snelheid waarmee nieuwe medicatie ontwikkeld wordt, is sterk afhankelijk van de snelheid waarmee onderzoek gedaan wordt. Daarom schaatsen we dit jaar voor een gespecialiseerde microscoop, die de snelheid van onderzoek verdubbelt. De microscoop wordt bij de al aanwezige microscoop geplaatst in het laboratorium van het UMC Utrecht.

Voor de microscoop is een investering nodig van 350.000 euro. Een fors bedrag, dat zich terugbetaalt in een snellere doorbraak in onderzoek naar een medicijn voor iedereen met taaislijmziekte.

Benieuwd hoe het precies werkt? We vragen het Vincent Gulmans, hoofd onderzoek en kwaliteit van zorg bij de NCFS. 

 

Een microscoop van 350.000 euro? Waarom zo duur?

Het is natuurlijk niet zomaar een microscoop! Dat deze zo duur is, heeft alles te maken met het onderzoek naar de mini-organen. Die gebruiken de onderzoekers om te testen hoe goed medicijnen en combinaties daarvan werken. Dat onderzoek is erg tijdrovend. Gelukkig kan de microscoop geprogrammeerd worden om een groot deel van het werk zelfstandig te doen.

Waarom duurt dat onderzoek zo lang?

Het onderzoek richt zich op de reactie die mini-darmpjes en andere mini-organen geven op toediening van bepaalde medicatie. Zo’n mini-orgaan ziet eruit als een soort oliebolletje, dat opzwelt als het een medicijn toegediend krijgt en daar goed op reageert. Die reactie duurt wel een tijdje: zo’n vijf uur. Gedurende die hele tijd wordt de zwelling van het mini-orgaan in de gaten gehouden.

 

De microscoop aan het werk

Kijkt iemand al die tijd door de microscoop?

Nee, de mini-organen liggen in een grote plaat met holtes. Een soort poffertjesplaat. De microscoop beweegt daar overheen. Ieder mini-orgaan krijgt een andere combinatie van medicatie. Bij ieder ‘oliebolletje’ maakt de microscoop een foto en gaat dan weer door naar de volgende. Dat doet de microscoop steeds weer opnieuw voor de hele plaat. Als je die foto’s achter elkaar plaatst krijg je een filmpje. Zo is van ieder mini-orgaan te zien hoe het reageert. 

Hoe verdubbelt die nieuwe microscoop dan de snelheid van het onderzoek?

De onderzoekers hebben nu één microscoop. Een tweede microscoop kan tegelijk met die andere microscoop hetzelfde werk doen op een andere plaat. Daardoor gaat het onderzoek letterlijk twee keer zo snel!

 

De onderzoekers verheugen zich al op de nieuwe microscoop

 

Hoe zit dat met mini-organen? We hebben het toch altijd over mini-darmpjes?

Dat klopt, maar naast darmen testen we ook op de mini-versies van neuzen en longen. We hebben ontdekt dat deze organen weer anders kunnen reageren dan de mini-darmpjes. Door ook op de mini-longetjes en neusjes te testen, krijgen we een nog beter beeld van de werking van een medicijn.

Wat als we meer geld ophalen dan 350.000 euro?

Als we meer geld ophalen gaat dat naar onderzoek naar het verloop van taaislijmziekte bij kinderen: vanaf de hielprik tot 10 jaar. We houden bij hoe ze zich ontwikkelen, hoe het gaat met de afweer, welke bacteriën en schimmels zich ontwikkelen, enzovoort. Daarmee doen we inzichten op, waarmee we de behandeling van alle kinderen met taaislijmziekte verder kunnen verbeteren.

 

Wil jij ook bijdragen aan Skate4AIR?

Schrijf je nu in!