Wie zit er in het pak? Olaf Sterkenburg

18-12-2018 | 22:38

 

Wie: Olaf Sterkenburg

Waar: Zweden

Wat: Schaatsen tot het niet meer nodig is

Sinds dit jaar is Olaf Sterkenburg een welkome aanvulling op het bestuur van Skate4AIR. “Een van onze taken is bouwen aan een financieel gezond meerjarenplan. Binnen vijf jaar willen we de organisatiekosten van Skate4AIR dekkend hebben middels bedrijfssponsoring. Dat is inderdaad een harde doelstelling," klinkt het vastberaden. Met Oostenrijk en Zweden al in de benen, en een berg aan bestuurlijke ervaring voor de stichting Alpe d’HuZes in zijn zak, weet Olaf behoorlijk van wanten. En aanpakken.

De boomlange, sympathieke Bloemendaler woont samen met zijn vriendin en dochter en zoekt het voor zijn werk in de hoogwerkersbranche letterlijk hoger op. Zijn vrije tijd brengt hij graag sportief door. “Ik houd van fietsen, van kitesurfen, en sinds vier jaar ook van schaatsen.” Wat begon als een weddenschap tussen enkele vrienden, resulteerde na een paar maanden schaatsles en vele trainingsuren in een volbrachte Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee. “Ik ben iemand die een uitdaging nodig heeft,” typeert Olaf zichzelf. “Ik lijd wel wat aan prestatiedrang. Waarbij ik vooral mezelf wil bewijzen.”

Hoop
Het was zijn vriendin Charlotte die Olaf kennis liet maken met Skate4AIR. Zij was al in het bezit van het zwart-gele schaatspak en kende bovendien de oprichters Werner en Arnout. Na zijn eerste ervaring op de Weissensee was ook Olaf meteen gegrepen door de intieme sfeer. “De kracht van Skate4AIR zit in het relatief kleinschalige. Iedereen kent elkaar, het is heel persoonlijk allemaal.”

Dat is een van de verschillen met zijn betrokkenheid bij Alpe d’HuZes. Een ander verschil zit hem in de hoop. Dankzij jarenlang onderzoek zijn er tegenwoordig al heel veel behandelingen mogelijk voor mensen met kanker. Dat brengt meestal wel een vorm van hoop met zich mee. “Hoewel dat helaas nog steeds niet voor alle kankerpatiënten geldt,” nuanceert Olaf meteen. “Bij taaislijmziekte zitten we met die hoop pas in de beginfase. Tot voor kort ging je gewoon op jonge leeftijd dood aan deze ziekte. Met de komst van de nieuwe generatie medicijnen die taaislijmziekte bij de bron aanpakken, is er ineens hoop. Hoop op een betere en langere toekomst met meer kwaliteit van leven.” Dat het doel zo zichtbaar is werkt voor hem erg motiverend. “We blijven schaatsen tot het niet meer nodig is!”

Ouderwets bedelen
Samen met zijn strijdmakkers van Team all4-AIR-4all reist Olaf in februari opnieuw af naar Zweden, om het straffe Runn meer te bedwingen. Hij heeft er heel erg veel zin in. Het werven van sponsorgeld ziet hij ook voor de derde keer als uitdaging. “Lootjes, stroopwafels en cake verkopen, een emballage-actie in de supermarkt en gewoon ouderwets bedelen,” licht Olaf hun teamstrategie toe. “Bovendien benadruk ik dat het mij als deelnemer ook geld kost, onder meer voor de reis en het verblijf. Ik leg uit waarom het nog steeds keihard nodig is en druk iedereen op het hart dat alle kleine beetjes helpen.”

Permanente oplossing
De te grote aanwezigheid van kanker in zijn nabije omgeving wakkerde bij Olaf de strijdlust aan om zich in te zetten voor zijn onfortuinlijke naasten. Hij beklom niet alleen de Alpe d’Huez maar was ook enkele jaren koersdirecteur van de stichting. Het kenmerkt zijn rechtvaardigheidsgevoel. “Ik kan niet tegen onrecht,” klinkt het vurig. Nadat hij enkele mensen met taaislijmziekte persoonlijk leerde kennen, klopt zijn hart inmiddels ook sneller voor deze ziekte. De meeste indruk maakte de in 2017 overleden Martijn Oudeman; aanjager en Skate4AIR-deelnemer van het eerste uur. “Hoe hij de laatste keer met zijn zoontje op het ijs stond, dat is nog steeds een heftige herinnering,” vertelt Olaf geëmotioneerd. “Na zijn longtransplantatie kon hij zijn leven weer opbouwen, tot het noodlot opnieuw toesloeg en hij kanker kreeg. Hoeveel pech kan iemand hebben?” Voor hem is Martijn het toonbeeld van wilskracht.

Het is de confrontatie met patiënten die Olaf zo waardevol vindt aan Skate4AIR. “Dat maakt het echt. En als ik dan Senna (Van Engelen, red.) zo dapper zie schaatsen, zo’n klein meisje met taaislijmziekte. Dat ontroert me. Dan kan ik alleen maar denken: wat hóóp ik dat er voor jou snel een permanente oplossing komt,” besluit Olaf vastberaden. “Ik hoop dat we daar met zijn allen aan bij kunnen dragen. Voor haar, en voor alle andere mensen met taaislijmziekte. Dáár doen we het voor!”

Wil jij Olaf steunen in de vorm van een donatie? Ga dan snel naar zijn persoonlijke pagina: https://www.skate4air.nl/actie/olaf-sterkenburg