Wie zit er in het pak? Jennifer Meerburg

04-12-2018 | 17:06
Wie: Jennifer Meerburg
Waar: Zweden
Wat: 150 km

Je zou denken dat mensen die vanuit hun professie de hele week al met taaislijmziekte bezig zijn, in hun vrije tijd graag iets anders aan hun hoofd hebben. Des te opvallender is de continue stroom zorgverleners die Skate4AIR al negen edities op rij tot haar deelnemers mag rekenen. Artsen, verpleegkundigen, fysiotherapeuten, onderzoekers. Niet alleen tijdens kantooruren zorgen zij op bevlogen wijze voor hun patiënten, ook daarbuiten werken ze zich in het zweet voor een beter en langer leven voor hun doelgroep.

Team Sophia Kinderziekenhuis
De Rotterdamse Jennifer Meerburg (29) is een van hen. In de laatste fase van haar studie geneeskunde kwam ze in aanraking met kinderen met taaislijmziekte. “Een bijzondere groep patiënten.” Enthousiast gemaakt door haar professor stortte ze zich na het behalen van haar bul op een promotieonderzoek. “In het Sophia Kinderziekenhuis onderzocht ik de verschillen waarop het antibioticum Tobra gebruikt kan worden. En welke effecten dat heeft op mensen met taaislijmziekte.” In mei 2019 hoopt ze haar onderzoek af te ronden.
Tijdens dit onderzoek sprak Jennifer met een aantal patiënten met taaislijmziekte. Een van hen vertelde op bijzonder enthousiaste wijze over zijn bijdrage aan Skate4AIR. Jennifers nieuwsgierigheid was gewekt. Ze sloeg aan het googelen. Toen bleek dat haar baas (Harm Tiddens, red.) zelf ook al eens had mee geschaatst in het zwart-gele pak, was er geen weg meer terug. Samen met collega-onderzoekster Bernadette Elders nemen de sportieve meiden dit jaar de Rotterdamse honneurs waar.


Diepe indruk
“Ik vind het mooi om na al die jaren van professionele betrokkenheid nu ook op een andere manier met taaislijmziekte bezig te zijn,” beantwoordt Jennifer de waaromvraag van haar deelname. “Onderzoek is zinvol, de vooruitgang is zichtbaar. De nieuwe en veelbelovende medicatie waar iedereen zo reikhalzend naar uitkijkt, gaat er écht komen. Meedoen aan Skate4AIR versnelt dit proces alleen maar. Dat doe ik heel erg graag.”

De gesprekken met patiënten, vaak leeftijdsgenoten, maken diepe indruk op haar. “Terwijl ik bezig ben met de toekomst, leven zij noodgedwongen in het nu. Mijn vooruitzichten zijn rooskleurig, die van hen vaak een stuk minder. Het plaatst alles in een heel ander perspectief.” Het motiveert en stimuleert haar om al het mogelijke uit zichzelf te halen voor Skate4AIR. “Ik schaats voor de toekomst van mensen die eigenlijk net zo zijn als ik. Maar zij hadden de pech met een ziek lichaam geboren te worden.”

Sterke geest
Schaatsen van zonsopkomst tot zonsondergang, in een betoverende omgeving. Jennifer hoopt op tenminste 150 kilometer. En daar traint ze hard voor. In de sportschool volgt ze tal van conditieklasjes. Haar schaatsskills scherpt ze aan op het ijs van de Haagse Uithof. “Er is zelfs een Weissensee-Whatsappgroep. Ik vermoed dat daar nog wel wat potentiële deelnemers tussen zitten.” Dat het schaatsvirus van het hardnekkige soort is, blijkt nog maar uit haar verse lidmaatschap van de officiële elfstedenvereniging. Als ‘it oan giet’, is Jennifer erbij!

Dat het straks in Zweden zwaar wordt, kan Jennifer zich wel voorstellen. Ooit roeide ze 100 kilometer aan een stuk, vertelt ze: “Ik had daarna pijn op plekken die ik nog niet kende. Ik verwacht dat dat gevoel wel in de buurt komt van wat me nu te wachten staat.” Toch is ze niet bang voor de fysieke uitdaging. Wat haar achilleshiel wordt kan Jennifer niet inschatten. “Mijn rug, mijn knieën, mijn voeten?” Over het mentale stuk maakt ze zich in elk geval geen zorgen: “Ik heb een sterke geest, ben geen opgever. En als het op de lange stukken écht saai wordt, bedenk ik een paar goede filosofische vragen.” Verder vertrouwt ze op de goede ondersteuning en onuitputtelijke energie van Jochem Uytdehaage.

IJskrabbers
Om ook het financiële plaatje kloppend te krijgen, liet Jennifer onder andere ijskrabbers bedrukken met het Skate4AIR-logo. Ze is al bijna door haar voorraad heen. “Ik heb er 100 laten drukken, maar eigenlijk heb ik spijt dat het er niet meer zijn.” Wil jij deze winter verzekerd zijn van krabben met een warme hand én een warm hart? Meld je dan snel bij Jennifer! https://www.skate4air.nl/actie/jennifer-meerburg