Johan van Dam krijgt Martijn Oudeman Bokaal

04-02-2018 | 18:00

Het liet geen twijfel naar wie de Martijn Oudeman Bokaal dit jaar zou gaan. Met maar liefst 150 kilometer op de teller en inachtneming van zijn bijzondere verhaal, viel de eer te beurt aan Johan van Dam.De achtste editie van de Skate4AIR Classic gaat de boeken in als de Hel van de Weissensee. Vanwege de verwachte neerslag en de belabberde conditie van het ijs, werd in allerijl besloten de tocht een dag te vervroegen. Ook moesten de deelnemers een uur eerder dan gebruikelijk aan de start verschijnen.

Voor Johan was het extra spannend. Met een flinke buikgriep en een preventieve antibioticumkuur achter kiezen, verscheen hij die gedenkwaardige donderdag in alle vroegte en met zwabberbenen aan de start. Toch viel op het ijs de spanning bijna gelijk van hem af. Hij stond er, hij ging het proberen, hij besloot het gewoon te doen. De rest is geschiedenis. Fysiek worstelde hij zich door het slush puppy ijs. Mentaal vocht hij tegen zijn eigen gedachten aan voortijdig opgeven. Pas na 150 kilometer viel hij gebroken, emotioneel, maar bovenal dankbaar in de armen van zijn vrouw Marjolijn.

Martijn Oudeman Bokaal
De Martijn Oudeman Bokaal is in het leven geroepen door Martijn, zelf CF-patiënt en deelnemer van het eerste uur. Hij was van mening dat elke CF'er die deelneemt aan Skate4AIR en 200 kilometer schaatst, óf een andere persoonlijke prestatie van formaat levert, een prijs hoort te krijgen. Nadat hij hem in 2012 voor het eerst aan zichzelf uitreikte, mochten achtereenvolgens Dave van Brakel, Niels en Rianne Olijerhoek en Stan van der Knaap met de glimmende beker naar huis. Omdat Martijn in 2017 is overleden, reikte zijn vrouw Annelies de bokaal dit jaar uit aan Johan.