Wie zit er in 't pak: Jochem Buizer

26-01-2018 | 09:08

In de rubriek “Wie zit er in 't pak?” laten we je graag nader kennismaken met enkele van onze deelnemers. Van al onze deelnemers is er altijd eentje de jongste. Dit jaar is die eer voor Jochem Buizer, één van onze superhelden met taaislijmziekte. 

Op het eerste gezicht is hij Hollands welvaren. Met zijn blozende wangen, blonde haar en guitige blauwe kijkers. Op de warme chocomelk waarvan hij drinkt, prijkten een dot slagroom, marshmallows en een koekje. Die poespas mocht zijn vader eerst opeten. Als je het niet weet, valt het je niet op. Maar voor mensen met een vergelijkbaar genetisch foutje in het systeem, is het een klein maar wrang feest der herkenning. Zij die de calorieën het hardst nodig hebben, vinden het vaak het moeilijkst om ze tot zich te nemen.Jongste deelnemer
Jochem Buizer is met zijn 10 lentes de jongste deelnemer met CF aan Skate4AIR. Hij doet mee omdat “ik zelf CF heb en ik het belangrijk vind dat andere kinderen met taaislijmziekte ook geholpen kunnen worden.” Samen met zijn vader Arnoud, moeder Hanne en broertje Gijs vormt hij Team Buizer. Zijn moeder gaat voor de volle 200 km, de mannen kijken gedrieën “gewoon tot hoever we komen.”

Vader Arnoud is geen onbekende in het Skate4AIR-wereldje. Sterker nog, hij stond acht jaar geleden aan de wieg van het evenement. Zonder de geboorte van zijn zoon Jochem, had Skate4AIR het levenslicht waarschijnlijk nooit gezien. Hoe mooi is het dan, dat het hele gezin Buizer dit jaar voor het eerst samen op het ijs staat?

Topconditie
Jochem verheugt zich ontzettend op de grote dag in Oostenrijk. Het lijkt hem een enorme uitdaging om de hele dag te kunnen schaatsen. “Ik ben blij dat ik dat nu weer kan,” zegt hij vastberaden. Een niet CF-gerelateerde heupblessure weerhield hem er een poos van, om vrijuit te kunnen bewegen. Hij traint nu dan ook volop. “Ik ga op de fiets naar school. En laatst had ik een kinderfeestje, toen gingen we zwemmen. Dat is ook training.” Uiteraard is hij regelmatig op de ijsbaan in Breda te vinden, waar hij de fijne kneepjes van het schaatsvak onder de knie krijgt. Zijn conditie is top. “En als het op een gegeven moment toch niet meer gaat, dan ga ik juichen en iedereen aanmoedigen, en chocomelk aangeven.”

Orkambi
Is er dan niks waar hij tegenop ziet? Tuurlijk wel. Pillen slikken en medicijnen vernevelen blijven stomme dingen. Ook gezond en voldoende eten lukt hem niet altijd. Vanwege de poliepen in zijn neus proeft Jochem vaak niet wat hij eet. Bovendien is hij regelmatig verkouden of moe, waardoor de eetlust ontbreekt. Gelukkig mag hij binnenkort starten met het nieuwe en veelbelovende medicijn Orkambi. “Dat vind ik wel spannend, hopelijk wordt alles dan nog beter.”

Kopman
Exclusief voor dit interview wil Jochem nog enkele tips delen. Hij adviseert alle deelnemers, groot en klein, om goed te eten. En in een treintje te rijden, lekker uit de wind. “Als het lukt wil ik ook wel eens op kop rijden,” glundert hij. Om eraan toe te voegen dat hij zich wel een beetje zorgen maakt over het te voeren tempo. “Maar je hoeft ook helemaal niet keihard te schaatsen hè?” stelt zijn vader hem gerust.

Jochems blozende wangen worden nog roder. De warmte van de kachel waar we voor zitten doet hem goed, maar maakt hem ook rozig. Hij is moe van de gemaakte rondjes op Flevonice. Behaaglijk vlijt hij zich tegen zijn vader aan. Het is mooi geweest voor vandaag.

 

Volgende week heeft hij nog een interview met BN DeStem. En ook gaat hij op het schoolplein armbandjes van Skate4AIR verkopen. “Iedereen moet zo’n armbandje om zijn pols hebben.”

Wil je Jochem of de andere leden van Team Buizer ook steunen? Ga dan snel naar
https://www.skate4air.nl/team/team-buizer.