Wie zit er in 't pak: Inge Tofield

17-01-2018 | 16:10

In de rubriek “Wie zit er in 't pak?” laten we je graag nader kennismaken met enkele van onze deelnemers. Dit keer is het de eer aan Inge Tofield, vorig jaar schaatste ze mee tijdens de eerste editie van de Daylight Challenge. En dit jaar?

Haar schaatspak laat Inge Tofield dit jaar thuis. Na in 2012 op de Weissensee te hebben geschaatst en vorig jaar de eerste editie van de Daylight Challenge mee te hebben gemaakt, kwam ze tot een belangrijk inzicht. Dit jaar trekt ze haar doktersjas aan naar Zweden. “Ik vind schaatsen leuk maar ik kan het gewoon niet zo goed. Daarbij heb ik gemerkt dat medische begeleiding erg belangrijk is tijdens zo’n sportief evenement.”
 
 
Creativiteit
Inge (51) is tegenwoordig bedrijfsarts en ziet in die hoedanigheid tal van mensen met evenzoveel klachten in haar praktijk voorbijkomen. Tot 2015 werkte ze echter als militair arts, onder andere in Afghanistan en Tsjaad. En het is juist die jarenlange ervaring die vooral van pas komt. “Op uitzending ben je vaak teruggeworpen op jezelf en de beperkte middelen die je tot je beschikking hebt. Dat vergt een hoop creativiteit. Dat vind ik leuk.”
 
Geruststellend idee
Het was haar echtgenoot Frank, die haar jaren geleden enthousiasmeerde voor Skate4AIR. Met de uitnodigende aanprijzing “Dit is ook echt iets voor jou Inge!” kon ze niet anders dan zich inschrijven. Toch kiest ze er dit jaar voor om niet als schaatser mee naar Zweden te gaan, maar om de deelnemers met medische raad en daad bij te staan. “Vorig jaar waren er enkele serieuze valpartijen, met botbreuken tot gevolg. Natuurlijk hoop je dat zoiets niet gebeurt, maar een ongeluk zit in een klein hoekje.” Ook is het voor de deelnemers een geruststellend idee dat er ter plekke een arts aanwezig is, die een kneuzing beoordeelt en een kleine verwonding meteen behandelt. Of meegaat naar het ziekenhuis, als dat nodig is.
 
Boek winst
Voor hun fondsenwerving hebben Inge en Frank een speciale stichting opgericht. Met ‘Boek winst’ zamelt het sportieve echtpaar gebruikte boeken in en verkoopt ze voor een kleine prijs weer door. “In ziekenhuizen in Tilburg en Waalwijk staan boekenkasten van onze stichting. Daarin mogen patiënten grasduinen. Als ze een boek willen kopen kunnen ze het geld doneren in afgesloten geldkistjes. Eén keer per week gaan we langs om de kluisjes te legen en de leeggekomen plekken in de boekenkasten aan te vullen.” ‘Boek winst’ doneert op deze manier jaarlijks zo’n €16.000,- aan verschillende goede doelen. Skate4AIR is er daar ook een van.
 
 
Metafoor
De cradle to cradle-filosofie van dit bijzonder sympathieke idee is tevens een mooie metafoor voor de talloze rondjes die zowel in Oostenrijk alsook in Zweden geschaatst gaan worden. Iedere deelnemer zal starten met blanco pagina’s. Hoe dik zijn of haar boek wordt en met welke verhalen het wordt opgetekend, weten we pas bij de finish. Daar komen alle verhalen samen en worden ze met liefde doorgeven. Dat ze zonder uitzondering allemaal bijzonder zullen zijn is een gegeven.
 
Ook boeken doneren? Ga naar www.boek-winst.nu of klamp Inge of Frank gewoon een keertje aan. Virtueel aanmoedigen via een donatie aan Frank kan natuurlijk ook! www.skate4air.nl/actie/frank-tofield