Het is spannend op de Weissensee!

10-01-2018 | 11:10

Het is spannend op de Weissensee. Het team van ijsmeester Norbert Jank heeft een grote dobber aan de sneeuw en het weer. Er is veel speculatie over het wel of niet doorgaan van de geplande tochten op de Weissensee. Skate4AIR houdt het weerbericht goed in de gaten en staat in nauw contact met de AEW (de organisatie van de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee). Wij gaan er vooralsnog vanuit dat wij met z'n allen gaan schaatsen op de Weissensee op 2 februari!

Voorzichtig optimistisch
Het weerbericht van gisteren, toen de regen met bakken uit de lucht kwam, is een goed bericht. Het dooit en ondanks dat dit wellicht voelt als iets wat niet goed is voor het ijs, is dat juist goed! Eric Zieltjes, deelnemer én onze Weissensee weer specialist legt hieronder uit waarom.

Bijzonder jaar
Het is een bijzonder jaar op de Weissensee. Het was al vroeg in het jaar koud genoeg, zo koud zelfs dat er met oud & nieuw op het grote meer geschaatst kon worden. Er is echter extreem veel sneeuw gevallen op de Weissensee en dat is minder goed nieuws.

Isolatiedeken
Sneeuw op het ijs werkt als het ware als een soort isolatiedeken. Onder de sneeuw vriest het niet en kan het ijs dus ook niet aangroeien. Het effect is zelfs zo dat het ijs smelt op die plekken. Het ijs is daardoor niet dik genoeg om er met auto's op te kunnen rijden met als gevolg dat ijsmeester Norbert Jank en zijn team de sneeuw niet weg kunnen halen."

Dooi is goed nieuws
De regen en de dooi van gisteren en vandaag is enorm belangrijk. De sneeuw op het grote meer zal daardoor smelten en op het kleine meer in een "sneeuwpapdeken" veranderen.

Tijd is in ons voordeel
Zoals het er nu uitziet gaat het vanaf morgen weer vriezen aan de Weissensee, met begin volgende week zelfs temperaturen van beneden de -10°C 's nachts en -2/-3 overdag. Omdat er al een oude laag ijs ligt, zal het ijs snel kunnen aangroeien. Het blijft spannend, maar we hebben nog drie weken om de natuur haar werk te laten doen. Tijd is in ons voordeel.

Vragen en contactpersoon
We begrijpen dat je vragen hebt, laat het ons weten. We zullen in de Facebook Community een thread openen waarin je al je vragen kunt stellen. Verder kun je alle vragen over de weercondities op de Weissensee en gerelateerde organisatievragen stellen aan Babette van der Wijst. Zij is bereikbaar via 06-27544190 | e-mail media@skate4air.nl.