Wie zit er in 't pak: Nancy Dankers

01-01-2018 | 19:41

In de rubriek “Wie zit er in 't pak?” laten we je graag nader kennismaken met enkele van onze deelnemers. Op deze eerste dag van het nieuwe jaar bij Nancy Dankers het spits af!

Vader Jan en dochter Nancy Dankers behoren inmiddels tot de oude rotten in het Skate4AIR-pak. Beiden gingen al zes keer eerder mee. Nancy schaatste alle jaren, Jan was de eerste twee keer vrijwilliger maar bond de edities daarna ook zelf de ijzers onder. Editie 2018 moet Jan helaas verstek laten gaan wegens gezondsheidsproblemen. Nancy heeft zich, net als vorig jaar, ingeschreven voor de Daylight Challenge in Zweden.

Nancy (46) is kinderverpleegkundige in het ziekenhuis in Den Bosch en zodoende bekend met CF. Een oproepje in de digitale nieuwsbrief van de NCFS om mee te doen aan Skate4AIR wekte jaren geleden haar belangstelling. Schaatsen doet ze al zo’n beetje haar hele leven. Ze was er zelfs bij tijdens de laatst verreden Elfstedentocht in 1997. Het enige puntje van zorg leek haar destijds het bijeen schrapen van de benodigde sponsorgelden. Want hoe pak je zoiets aan?

Koningin van het Statiegeld
Komende februari hoopt Nancy - ijs en weder dienende - voor de zevende keer mee te doen aan Skate4AIR. Om het sponsorgeld maakt ze zich al jaren niet meer druk. Nancy staat namelijk bekend als de Koningin van het Statiegeld.
Hoe dat zo gekomen is? “Eigenlijk moet je dan bij mijn moeder Mieke zijn,” lacht Nancy. “Zij stapt gewoon bij iedere supermarkt naar binnen met de vraag of Skate4AIR het goede doel mag zijn bij de emballage-automaat. Ze houdt in een schriftje bij wie ze in welke supermarkt aan moet spreken en wanneer ze zich kan melden.” Dat het een beproefde methode is, blijkt wel uit de gigantische som geld die de familie Dankers de afgelopen jaren op deze manier voor Skate4AIR heeft vergaard. “Precies weet ik het niet, maar alles bij elkaar opgeteld zou het zomaar richting de 20.000 euro kunnen gaan.”

De Gouden Tips van Nancy
Omdat zo’n gouden formule te mooi is om geheim te houden, deelt Nancy graag enkele tips waarmee andere deelnemers ook aan de slag kunnen.

1) Begin op tijd

De belangrijkste tip is op tijd beginnen! Veel supermarkten hanteren een wachtlijst met goede doelen. Wacht niet tot december met je melden bij je lokale supermarkt, maar vraag al in de zomer of Skate4AIR opgenomen kan worden in dat lijstje. Vaak ben je dan op tijd en meestal werkt de supermarktmanager er graag aan mee.

2) Knutseltalent
Veel supermarkten beschikken over een eigen box waarin de gedoneerde bonnetjes kunnen worden gedeponeerd. Toch kan het voorkomen dat je zelf een opvangbak aan moet leveren. Nancy’s handige vader knutselde er de afgelopen jaren daarom al een aantal zelf. En allemaal hufterproof. “Want helaas komt het voor dat mensen gedoneerde bonnetjes uit zo’n bak jatten.”

3) Duidelijke informatie
Duidelijke informatie over aan welk doel en waarom je supermarktbezoekers uitnodigt te doneren, is onontbeerlijk. Nancy heeft een stapel knalgele A4’tjes tot haar beschikking die ze steevast naast de flessenmachine ophangt. Zorg er voor dat je het kort en bondig houdt. Meer dan een verwijzing naar de website van Skate4AIR en je contactgegevens is niet nodig. “En een bedankje natuurlijk,” haast ze zich te zeggen.

4) Uitgebreid bedanken
Dat bedanken doet Nancy nog een keer op het moment dat ze het verworven statiegeld gaat ophalen. Ze neemt dan een dankbrief mee met daarop de eindstand van de actie en bedankt de gulle donateurs voor hun giften. Deze brief hangt dan vaak nog een poosje naast de flessenautomaat. Ook krijgt de supermarktmanager een welgemeende warme hand. En meteen de vraag of Skate4Air volgend jaar weer mee mag doen.

We wensen Jan heel veel sterkte met zijn gezondheid en Nancy heel veel succes en plezier op het Runnmeer! Wil je Nancy aanmoedigen door een donatie? Kijk dan op: https://www.skate4air.nl/actie/nancy-dankers