10 dingen die je moet weten over marathon schaatsen

10-11-2017 | 06:49

Op zaterdag 11 november 2017 vindt de Skate4AIR Marathon (KPN Cup 4) plaats op de Vechtsebanen in Utrecht. Marathon schaatsen is best indrukwekkend of "duizeling wekkend" als je er voor het eerst heen gaat. Er gebeurt zoveel, al die regels, probeer daar maar eens kaas van te maken.

Daarom, speciaal voor jullie: 10 dingen die je moet weten over marathon schaatsen, met dank aan oud-toprijder Wim Westerveld en Team Skate4AIR schaatser Swen Faber.

 

1) Marathonschaatsen is een drukke bedoeling

Bij de start is het net een mierenhoop en is het zoeken naar je favoriete marathonschaatser. Er rijden wel 60 tot 100 man tegelijk in de baan.

2) Het klinkt zo logisch, maar toch

Dit klinkt een beetje naar een quote van wijlen Johan Cruyff, maar als het er staat dan is het zo. Wie het eerst de totale afstand heeft afgelegd is de winnaar.

3) Marathonschaatsen doe je samen

Marathon doe je samen en je schaatst als team. Tactiek én het helpen van je teamgenoten is enorm belangrijk. Echt sociale donders die mannen en vrouwen marathonschaatsers! 

4) Het is net wielrennen

De grootste groep is altijd het peloton

5) Als je ingehaald wordt door de groep ben je af

Niet iedereen schaatst de volledige afstand tijdens een wedstrijd. Word je ingehaald door het peleton dan heb je pech en moet je de wedstrijd verlaten. 

6) Je kunt op de eerste positie rijden én toch in het peleton zitten

Om je scherp te houden tijdens de wedstrijd. Het is dus mogelijk dat een rijder of groep 400 meter voorsprong pakt op het peloton, zij rijden dus met voorsprong in het peleton.

7) Je mag (moet) je ploeggenoten helpen

Zit er net een iets te groot gat tussen het peleton en 1 van je teamgenoten dan mag je helpen. Zo kun je samen de laatste meters naar het peloton te dichten om te voorkomen dat aanhaken niet meer lukt.

8 ) En de anderen? Die zoeken het maar uit

Tijdens de wedstrijd is het ieder team voor zich. Het is niet toegestaan een andere ploegen te helpen om die laatste meters naar het peleton te dichten.

9) Bye bye, zwaai zwaai

Vlak voor het einde van de wedstrijd zie je opeens dat het peleton ermee op houdt, " het waaiert af". Dit gebeurt zodat de koplopers hun eigen finale kunnen rijden voor de winst. Volle focus op de laatste meters en ook wel fijn voor het publiek.

10) Knappe koppen

De scheidsrechters bij het marathonschaatsen zijn knappe koppen dat ze dit allemaal bij kunnen houden. Respect!

--------

Kom allemaal kijken op 11 november 2017 naar de mannen van Team Skate4AIR tijdens de Skate4AIR marathon. De opbrengst van deze wedstrijd komt volledig ten goede aan Skate4AIR 2018 en onderzoek naar Cystic Fibrosis. Neem je schaatsen mee want na de wedstrijd kun jij ook het ijs op tijdens het speciale buffeluur, verzorgt door onze partner Duosport. Tot zaterdag!